Woningen

Leef thuis in gezonde lucht


De mate van luchtverontreiniging door gebouwen, die beter geïsoleerd en minder geventileerd zijn, is toegenomen. Wat invloed heeft op onze gezondheid. In onze interieurs vinden we grote hoeveelheden verontreinigende stoffen afkomstig van materialen (wand- en vloerbedekking, meubels, decoratie, dieren, … schoonmaakproducten, enz.). Deze verontreinigende stoffen zijn niet erg agressief voor de gezondheid als ze niet in hoge concentraties worden aangetroffen. De enige manier om deze verontreinigende stoffen te "verdunnen" is door onze binnenlucht te verversen. Regelmatig ventileren helpt ook om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen en zo de ontwikkeling van schimmels, schimmels (zwarte vlekken en onaangename geuren) en de verspreiding van huisstofmijt te voorkomen. Schimmel- (en schimmel)sporen zijn verantwoordelijk voor allergieën, chronische ademhalingsproblemen en abnormale vermoeidheid.
Klimaatmeters geven continu een indicatie van de kwaliteit van het binnenklimaat van de woning en herinneren bewoners aan de noodzaak om de lucht te verversen. Het CO2-niveau blijft de beste index voor luchtinsluiting.
Hoe je huis ventileren? Een veelgemaakte fout om te vermijden!
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het beter om te ventileren door de ramen meerdere keren voor korte periodes te openen in plaats van twee keer per dag voor langere periodes. Door een luchtstroom te creëren, wordt de lucht in een kamer namelijk na enkele seconden ververst. Door de ramen langer open te laten, koelt de kamer alleen maar af en verspilt u uiteindelijk energie.

Relatieve vochtigheid (RV)

Climi-indicatoren meten ook een belangrijke parameter: luchtvochtigheid. Te droge lucht kan irritatie van de neus, keel en, voor sommige mensen, ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Een lucht met te veel waterdamp is gunstig voor de ontwikkeling van schimmels en de verspreiding van huisstofmijt, factoren van allergische reacties. Algemeen wordt aangenomen dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 60% moet liggen.

Onvoldoende ventilatie: schimmel, schimmels...